4 TAHAP PENDEKATAN IBUBAPA TERHADAP ANAK

Assalamu ‘alaikum warahmatullah…

Berikut adalah beberapa tips tentang pendekatan ibubapa terhadap anak-anak yang saya perolehi & ingati sejak di bangku IPT lagi melalui satu ceramah agama.  Saya rasa ada kebenarannya pada tips-tips tersebut, dan kalian boleh cuba supaya pendekatan pendidikan & layanan kita terhadap anak-anak sesuai dengan tahap pemikiran & kemanjaan mereka: 

7 Tahun Pertama:
Berilah anak2 kita kasih sayang yang melimpah. Manjailah mereka. Penuhilah hidup mereka dengan riang dan tawa. Di waktu umur yang sebegini, mereka masih belum layak untuk menerima suara garang kita, marah kita, tengking kita. Tanamilah mereka dengan sifat mahmudah seusia kecil melalui contoh dan teladan.

7 Tahun Kedua:
Perkenalkanlah mereka akan disiplin dan peraturan. Tanamkan di dalam diri anak2 kita agar hidup berperaturan. Jika solat dan akhlaq mulia belum diajar, maka usah bertangguh. Marahilah mereka andai solat tidak ditunaikan, andai akhlaq mulia dikesampingkan. Namun, kemarahan itu haruslah mempunyai nilai didikan dan asuhan. Berhikmahlah.

7 Tahun Ketiga:
Layanilah mereka seperti kawan. Raikan cita2 dan minat mereka. Pandulah kecenderungan mereka agar menepati ajaran dan suruhan agama. Jiwa remaja yang sentiasa mencari identiti terkadang keliru jika dibiarkan mereka dipandu dek kawan2. Maka, jadilah kawan/rakan mereka. Selamilah jiwa mereka. Ketika ini, mereka memerlukan panduan/kawan dalam menyuluh kekeliruan.

7 Tahun Keempat dan Seterusnya:
Mereka kini sudah dewasa. Maka, selayaknyalah mereka dilayan sebagai dewasa. Kata2 mereka, buah fikiran mereka, idea mereka telah pun matang di waktu sebegini. Usah dipandang lekeh/remeh. Namun, sebagai bapa dan ibu, tugas kita tetap menegur dan memandu mereka sebagai anak2 kita. Berpada2lah.

Saya pun kadang2 terlajak jugak. Sebab tulah kita kena saling ingat-mengingati.

Semoga bermanfaat.
WAllahu ta’ala a’lam.

Shahmuzir Nordzahir

www.muzir.wordpress.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: