Borak larut malam…

Isteri:  “Bang, kawan2 Linie kan selalu cerita pasal duit yang nak diorang gunakan selepas pencen nanti.  Ada kata nak buat rumah besar, nak buat itu…ini…bla…bla.  Linie tak terfikir pun macam tu.  Entah sempat sampai umur pencen entah kan tidak.”

Suami:  “Sayang, baguslah macam tu.  Jangan fikiran kita asyik disibukkan dengan benda dunia.  Berpada-padalah.  Harta yang kita beli dan sibukkan ni, belum tentu dapat memanfaatkan kita di akhirat nanti.  Yang kita infaq, yang kita salurkan utk agama, yang kita manfaatkan utk ISLAM itulah sebenarnya harta kita.  Bekalan kita.”

Isteri:  “Ha’a…”

Suami:  “Kalau nak beli rumah, belilah sekarang untuk tujuan kita tinggal.  Esok, kalau dah pencen nak bina rumah besar2 pun tak berguna sangat.  Anak2 pun tak tinggal dah dengan kita.  Cukuplah dengan rumah utk menjadi teduhan melindungi diri di samping menikmati baki umur yang tinggal.  Kita punya life expectation pun dah tak banyak.  Kalau ada simpanan ratusan ribu tatkala pencen nanti, banyakkan memberi dari menggunakannya utk diri sendiri.”

Isteri:  “Betul tu bang…”

Suami:  “Bermula sekarang, kita kena banyakkan harta yang boleh memberi manfaat kepada kita di akhirat nanti.  Kalau kita berharta, yang mana harta tu hanya kita sahaja yang menikmatinya.  Takat tu jelah.  Cuba sayang tengok kat internet ni, berduyun-duyun manusia membina bekalan supaya ia menjadi antara bekalan yang berkekalan memberi kebaikan kepada kita.”

Suami:  “Abang sendiri cuba utk berlumba dengan orang lain.  Abang cuba nak mempunyai pahala yang banyak macam orang lain setakat mampu.  Walaupun tak ramai ke website abang, tapi at least ada, sesuailah dengan kemampuan yang terhad ini.  Mudah2an ia terus dilawati manusia.  Tengok ni website ni, ustadz Zaharuddin punya, lebih sejuta manusia telah mendapat manfaat.  Ni website al-ahkam dah dekat 10 tahun mencurah bakti.  Sayang tak jealous ke?”

Isteri:  “Fuh, banyaknya!  SUbhanALLAH!”

bla…bla…bla…

Moralnya?  Fikirkanlah sendiri…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: