Kanak2 Selalu Meniru Orang Dewasa!

Baru-baru ini, kami suami isteri membincangkan berita tentang kanak-kanak dan remaja yang saban hari dilaporkan terlibat dengan pelbagai masalah dan gejala sosial.  Ada yang terlibat dengan gejala ponteng sekolah, merokok, tak hormat orang tua, sehinggalah kepada gejala seksual, gangsterisme dan sebagainya.  Sangat merisaukan!!

Ada banyak faktor yang menyebabkan ia berlaku.  Rakan sebaya, media, sekolah dan teknologi internet adalah antara yang utama menjadi faktor.  Namun, sebelum kita ingin melihat ke luar, saya rasa elok kita lihat rumahtangga kita dahulu.  Ibubapa sebenarnya menyumbang faktor terbesar dalam membentuk peribadi, akhlaq dan jatidiri anak-anak. 

Mungkin kita boleh mempelajari sesuatu dari video berikut:

Sebelum mereka dihasut dengan pengaruh luar, dan sebelum mereka mengenal tangan-tangan di luar; mereka terlebih dahulu banyak dipengaruhi oleh ibubapa.  Saya percaya ramai menyedari hakikat ini.  Oleh itu, usahakanlah selagi diberi peluang dan ruang untuk kita menanam nilai yang soleh ke dalam diri anak-anak kita.

Sungguh, anak-anak kita dilahirkan ke dunia ini bersih tanpa dosa.  Mereka tidak mengerti apa-apa.  Hari demi hari, mereka mengutip pelajaran kehidupan.  Sudah tentulah, kita sebagai ibubapa iaitu insan yang paling dekat dan paling awal dikenalinya akan menjadi tempat rujukan utama.  Mata, telinga, mulut dan segala pancaindera mereka menyerap segala apa yang dilihat, didengar, dirasa dan disentuhnya.

Ayuh ibubapa, kita bentuk kebaikan diri kita!  Kita perbaiki akhlaq kita!  Kita perkemaskan pendekatan kita!  Agar anak-anak kita hanya mencontohi yang baik-baik daripada kita.

Rasulullah sallALLAHU ‘alaihi wasallam bersabda:

“Tiap bayi dilahirkan dalam keadaan suci (fitrah-Islami). Ayah dan ibunya lah kelak yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi (penyembah api dan berhala).” (HR. Bukhari)

Semoga mereka (kita dan anak-anak kita) menjadi muslim yang soleh.  Berguna buat agama, keluarga dan negara, amin…

WAllahu Ta’ala A’lam.

SHAHMUZIR NORDZAHIR
www.muzir.wordpress.com
28 Julai 2008 

Advertisements

4 responses to “Kanak2 Selalu Meniru Orang Dewasa!

 • Diver.Miskin

  salam bro Muzir,

  posting ko nie mmg menarik… memandangkan aku pon dah jadi bapak budak… kebetulan lak tadi aku baru borak ngan member aku pasal rancangan Tom Tom Bak… mmg angin sebadan bila pikirkan cara rancangan dikelolakan… kanak-kanak diterap dgn budaya hedonisme… aku rasa kita perlu berkempen bagi mengharamkan rancangan tersebut… rancangan tersebut walaupun sekadar hiburan, tetapi ia memberi byk musibah drpd kebaikan…

  Adzlan

  Like

 • shahmuzir

  Lan, sama2lah kita didik anak kita menjadi insan yang diredhai ALLAH, amin.

  Like

 • Ibubapa Terpalit Malu! « Kerana DIA…

  […] Lihat ini:  https://muzir.wordpress.com/2008/07/28/kanak2-selalu-meniru-orang-dewasa/ […]

  Like

 • pelajar

  Allah. Malu rasanya. Moga2 Allah m’beri petunjuk kpd kita semua. Moga2 juga akhlak Rasulullah m’jadi ikutan kita semua & perkara ini dpt dihindarkan serta m’jadi pengajaran kpd kita semua. Allah Maha b’kuasa.
  Allah sbg Tuhan, Nabi Muhammad sbg Rasul, Islam sbg agama.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: