Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Tatkala mencari biografi Ustadz Rahmat Abdullah yang menjadi tunggak cerita kepada filem ‘SANG MUROBBI’, saya terjumpa dengan satu biografi ringkas sang murobbi yang sudah terkenal akan sifat murobbinya di seluruh Malaysia.  Malah ketokohan beliau diakui oleh sesiapa sahaja tak kira pihak di sebelah mana.

Beliau adalah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.  Berikut saya petik dari eramuslim.com:

 

Kiprah Dakwah Nik Abdul Aziz Nik Mat

Di usianya yang melampaui tujuh puluhan, tokoh pergerakan Islam PAS Malaysia ini tetap muda dalam semangat dan idealismenya. Walau sudah memetik di antara kemenangan dakwah, dirinya tetap konsisten. Seorang menteri besar ini memangkas 40 persen gajinya untuk umat.

Namanya Abdul Aziz bin Nik Mat. Orang biasa memanggil beliau dengan Nik Abdul Aziz Nik Mat. Lahir di Kampung Pulau Malaka, Kota Bharu pada tahun 1931.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Sejak kecil, Nik Abdul Aziz sudah gemar belajar ilmu-ilmu Islam. Saat itu, guru beliau adalah seorang ulama terkenal di daerahnya. Dan sang guru tak lain adalah ayah beliau sendiri yang biasa dipanggil masyarakat dengan Tuan Guru Haji Nik Mat. 

Setelah dirasa cukup mendapat pendidikan dasar-dasar Islam, Nik Abdul Aziz disekolahkan ke pesantren di Jertih, Trengganu. Namanya pondok pesantren Tuan Guru Haji Abbas. 

 

Pada tahun 1952, Nik Abdul Aziz meninggalkan tanah air untuk melanjutkan pendidikannya ke Universitas Deobond, India. Di sana, ia berguru kepada ahli tarekat terkemuka, Maulana Husain Ahmad al-Madani.

Lima tahun kemudian, Nik Abdul Aziz melanjutkan studi ke Lahore, Pakistan untuk memperdalam tafsir Al-Qur’an. Setelah itu, beliau melanjutkan studinya ke Universitas Al-Azhar, Mesir untuk mengambil spesialisasi bahasa Arab dan dilanjutkan dengan memperdalam perundangan (hukum) Islam.

Setelah hampir sepuluh tahun belajar di negeri seberang, Nik Abdul Aziz memutuskan kembali ke tanah kelahirannya. Dia ingin mengamalkan pengetahuan yang dimilikinya dengan berkiprah sebagai guru di sekolah menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Panchor dan di Sekolah Agama Darul Annuar yang didirikan oleh ayahnya.

Selain mengajar, ayah sepuluh orang anak ini juga aktif memberikan ceramah-ceramah Islam. Mulai dari khutbah di masjid, hingga majelis taklim yang tersebar di masyarakat. Kiprahnya sebagai ulama, benar-benar disambut baik oleh masyarakat.

Yang menarik masyarakat dari sosok Nik Abdul Aziz adalah kesehariannya yang sarat dengan keteladanan. Mulai dari keluarganya yang terjaga dalam akhlak Islam, kedekatannya dengan kaum dhuafa, serta rumahnya yang sederhana dan akrab dengan lingkungan sekitar. Tidak jarang, hanya sekadar memotong rambut untuk bayi pun masyarakat rela antri ke Nik Abdul Aziz.

Berjiwa rakyat

Berjiwa rakyat

Pentas Politik Di tahun 1967, di usianya yang ke tiga puluh enam, Nik Abdul Aziz bergabung dengan Partai Islam Se-Malaysia (PAS). Dia memilih PAS bukan sekadar asasnya yang Islam, tapi juga visi perjuangannya yang benar-benar ingin menegakkan daulah Islam di Malaysia.

“Saya memilih PAS karena parti ini merupakan sebuah pergerakan yang landasannya jelas-jelas memperjuangkan akidah Islam. PAS di mata saya tidak memisahkan antara politik dan agama. Namun, bagaimana caranya bisa berjalan seiringan satu sama lain,” ujarnya.

PAS lanjutnya, adalah harakah Islamiyah (pergerakan Islam) yang dicarinya. “Sebab, PAS memiliki cita-cita untuk menegakkan daulah Islamiyah seperti yang diidam-idamkan oleh setiap mukmin.”

Sejak terjun di dunia politik bersama PAS, tekanan dan dukungan silih berganti dirasakan Nik Abdul Aziz. Di tahun pertama bergabung dengan PAS, Nik Abdul Aziz berhasil memenangkan pemilihan umum untuk daerah Kelantan. Sejak itu, daerah Kelantan menjadi basis kekuatan PAS. Walau dengan cara apa pun, Barisan Nasional (BN) yang merupakan partai pemerintah saat itu tidak pernah mengalahkan Nik Abdul Aziz dan PAS di daerah pemilihan itu.

Karena ketokohan dan sosok karismatiknya sebagai ulama, Nik Abdul Aziz diamanahkan pimpinan PAS untuk menjabat Ketua Dewan Ulama PAS. Di posisi itu, Nik Abdul Aziz menyerukan seluruh pimpinan dan kader PAS untuk kembali menghidupkan sunnah Rasul dalam semua sisi kehidupan. Perjuangan PAS menurutnya, harus dalam rangka menegakkan Islam, bukan untuk memuaskan ambisi atau syahwat kekuasaan semata.

Walau sudah menjadi pimpinan dengan berbagai kesibukan yang luar biasa, Nik Abdul Aziz tidak pernah melalaikan dakwah. Kesibukan mengisi ceramah dan taklim tidak mengendur dengan alasan apa pun. Baginya, politik adalah bagian dari dakwah. Bukan sebaliknya.

Menteri Besar Pada pemilu 1990, PAS mendapat perolehan suara luar biasa di Negeri Kelantan. Nik Abdul Aziz diberi amanah sebagai Menteri Besar atau setingkat gubernur untuk di Indonesia. Hingga pemilu 2004 lalu, PAS tetap unggul mayoritas di Kelantan. Dan selama 14 tahun itu pula, Nik Abdul Aziz memikul amanah berat itu. Di posisi yang strategis itu, Nik Abdul Aziz kian kuat menyampaikan dakwah dalam bentuk lain. Ia tidak mentolerir seluruh pejabat di jajarannya untuk menerima hadiah apa pun. Menurutnya, semua itu riswah. Ia pun memberikan teladan. Nik Abdul Aziz langsung memotong 40 persen gajinya untuk menambah pelayanan kepada masyarakat.

Rumah seorang Menteri Besar

Rumah seorang Menteri Besar

Berubahkah Nik Abdul Aziz? Sama sekali tidak. Ia tetap Nik Abdul Aziz yang dulu. Rumahnya tetap sederhana. Mobil yang dikendarai juga mobil seperti orang kebanyakan di negeri Kelantan. Setiap hari Jumat, ia mengkhususkan waktunya untuk mengisi pengajian umum di sebuah majelis taklim yang berada di pusat kota. Siapa pun boleh datang. Sedemikian besarnya sambutan masyarakat, hari Jumat menjadi hari pengajian untuk mereka. Mereka datang dari berbagai pelosok di negeri Kelantan. Bahkan, tidak sedikit yang sengaja membawa tenda agar bisa khusyuk mendengarkan kajian dari sang guru, Nik Abdul Aziz. (mn)


10 responses to “Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

 • afiq

  Bila Malaysia mau buat filem autobiografi ttg Tok Guru? sgt tertunggu-tunggu

  Like

 • shahmuzir

  Afiq,
  Memang dah lumrah manusia. Terasa kenikmatan suatu nikmat hanya setelah nikmat itu ditarik kembali kepadaNYA.

  Mungkin Afiq boleh mulakan perancangan untuk membikin filem khas menceritakan kisah Tuan Guru kesayangan kita ni 😉

  Terima kasih krn sudi singgah 🙂

  Like

 • hamba Allah

  tahniah dgn adanya atikal ini.semoga keikhlasan diiringi dlm perjuangan saudara ini.ammin..menyitai ulamak juga sebahagian iman yg terpalit dlm hati kita sebenarnya…insyaAllah…

  Like

 • Budak kampung

  Kalau semua menteri besar kat malaysia mengamalkan gayahidup cam ni kan lebih bagus.

  Like

 • shahmuzir

  Thanks hambaALLAH atas doa tu.

  Budak kampung, Menteri Besar Terengganu dulu pernah juga menjalani kehidupan sederhana macam TG Nik Aziz. Tapi, status beliau sebagai menteri besar tak lama akibat kalah dalam pilihanraya. Sempat sepenggal sahaja.

  Beliau adalah TG Haji Abdul Hadi Awang.

  Semoga kita semua dan para pimpinan negara dapat meneladani kedua2 mereka, amin…

  Like

 • sakinah

  beliau mrupakn idola sy..
  bgge sngt dgn sift zuhud beliau…
  wlupon beliau mnteri besr…
  trusknlah perjuangnmu utk
  memprjuangkn agma islam…
  amin…

  Like

 • Wan Siti

  Terima kasih, memangnye…ditulis dalam bahasa Indonesia gitu….
  Indahnya jika ada ramai pemuda yang seperti TG.Nik Aziz, dari peribadi berketrampilan beginilah akal lahir generasi mukmin/ah yang soleh/eh….
  insya-Allah~

  Like

 • 50 Muslim Paling Berpengaruh 2009 « muzir.wordpress.com

  […] paling berpengaruh pada tahun 2009.  Turut tersenarai adalah Mursyidul Am Parti Islam SeMalaysia, Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat yang menduduki tempat ke-42 daripada senarai tersebut […]

  Like

 • ikhwani

  Takbir!!!!!

  ALLAHU AKBAR!!!!!

  Like

 • Nik

  saya berasa sangat bertuah lahir di kelantan….mempunyai ulama’ yang sangat zuhud dan tawadhu’…
  kelantan sentiasa hidup dengan ceramah2….
  konsert jomheboh pon klau dweong nk wat kat kelantan..kena penyanyi lelaki sahaja perempuan x bleh….lelaki ngan perempuan duduk dipisahkan oleh jarak …para muslimah di klantan suma pkai tudung….

  #Allahu Rabbi SubhanAllah teringin sangat nk tengok Malaysia camni….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: