Pemandangan Dalaman Masjid al-Aqsa

Nabi kita, Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam telah bersabda:

“Tidak ditekankan ziarah (kunjungan) ke masjid-masjid kecuali pada ketiga masjid, yaitu masjidil Haram (Mekah), masjidil Aqsha (Baitul Maqdis), dan masjidku ini (Madinah).” (HR. Bukhari dan Muslim)

“Solat di dalam masjid suci Al Masjid Al Haram (Mekah) diganjari 100,000 solat, satu solat di Masjidku (Madînah) diganjari 1,000 dan satu solat di Al Masjid Al Aqsa (Palestin) diganjari 500 solat lebih dari masjid-masjid lain.” (HR Bukhari)

Baginda sallAllahu ‘alaihi wasallam sangat menyarankan kita untuk pergi ke tiga-tiga masjid ini.  Tiada tempat yang lebih diberkati selain ketiga-tiga tempat ini.  Justeru, hendaklah kita berazam di dalam hati untuk menziarahi tempat-tempat di atas bagi menyahut kata-kata Pesuruh ALLAH sallAllahu ‘alaihi wasallam.

Masjid al-Haram dan Masjid an-Nabawi tidak ada masalah bagi kita untuk menziarahinya, alhamdulillah.  Syukur kepada ALLAH kerana telah memberikan peluang kepada saya untuk menziarahi kedua-dua tempat ini pada tahun 2006 yang lalu, alhamdulillah.

AlMasjidAlAqsaCloseUpViewMalangnya, Masjid al-Aqsa masih belum bebas dari cengkaman tentera Zionist.  Bukan sahaja pelawat dari luar negara Palestin sukar untuk melawatnya, malah rakyat tempatan juga menghadapi kesukaran untuk melawatnya, mereka perlu melalui beberapa sekatan.

Sebagai pengubat rindu, di sini ingin saya kongsikan gambar-gambar yang saya perolehi di http://www.visualdhikr.com/extra/aqsa_pano.php .  Di sana terdapat gambar dalaman Masjid al-Aqsa yang disambung-sambung menjadi pandangan 360 darjah.

Berikut adalah gambar-gambar yang saya telah pisahkan kepada 4 keratan untuk memudahkan saya menyimpannya dan berkongsi dengan kalian.

aqsa 1

aqsa 2

aqsa 3

aqsa 4

Mudah-mudahan suatu hari nanti PALESTIN bebas dari cengkaman Zionist dan membolehkan kita ummat ISLAM melawatnya dengan bebas, amin…

(Tapi, sebelum itu kita kena menjadikan diri setiap kita TAQWA, kembali kepada al-Quran & as-Sunnah dan bersatu supaya ALLAH membantu kita dalam semua hal yang kita usahakan)

Baca KEPEDULIAN KITA TERHADAP PALESTIN

SHAHMUZIR NORDZAHIR
www.muzir.wordpress.com
11 Jun 2009

Advertisements

7 responses to “Pemandangan Dalaman Masjid al-Aqsa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: