Milikilah Sifat Malu

Malu adalah sifat lelaki dan wanita yang beriman

Zaman mutaakhir telah menampakkan kita akan banyak kepincangan perilaku, merosotnya akhlaq dan tersebarnya kemaksiatan.  Sebahagian manusia telah hilang rasa malunya kepada orang lain.  Disebabkan hilangnya perasaan malu, pelbagai tingkah laku tidak senonoh telah ditonjolkan ke tengah-tengah masyarakat.

Malu adalah sebahagian daripada iman.  Sifat malu sangat penting untuk dimiliki oleh setiap muslim.  Malah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam sendiri merupakan insan yang sangat pemalu.  Diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam lebih malu sifatnya dari seorang gadis yang di dalam pingitannya.

Memiliki sifat malu adalah sangat penting.  Kerana dengan perasaan malu yang terdapat pada diri, seseorang muslim akan mencegah dirinya dari membuat perkara yang dilarang.  Dia akan malu untuk melakukan perkara tidak senonoh dan bermaksiat.  Dia akan malu untuk pergi ke tempat yang tidak sepatutnya.  Dia akan malu untuk cuba-cuba sesuatu yang mungkar.  Dia akan malu menzahirkan perilaku buruknya.  Kerana malu telah menjadi perisai dirinya.

Dari Abu Mas`ud Uqbah bin Amr Al-Anshari Al-Badri radhiAllahu `anhu, dia berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam pernah bersabda yang maksudnya:

“Sesungguhnya sebahagian ajaran yang masih dikenal umat manusia dari perkataan para nabi terdahulu adalah: ‘Bila kamu tidak malu, berbuatlah sesukamu.”

(HR al-Bukhari)

Ajaran para nabi sejak dulu hingga nabi terakhir, Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam ada sebahagiannya telah luput.  Namun, malu adalah antara ajaran yang tidak luput hingga sekarang.  Ini menunjukkan bahawa malu mempunyai nilai yang tinggi di dalam agama.

“Bila kamu tidak malu, berbuatlah sesukamu” bukanlah kata-kata galakan untuk manusia berbuat sesuka hati.  Tetapi ia bermaksud ancaman buat manusia yang tidak mempunyai perasaan malu untuk berbuat kerosakan dan kemaksiatan.  Maksud ayat tersebut juga adalah ingin memberitahu bahawa malu adalah perisai kepada diri seseorang.  Tanpa malu, seseorang akan terdedah untuk melakukan kemaksiatan.

Pernah diriwayatkan bahawa terdapat seorang Ansar yang memberikan nasihat kepada sahabatnya tentang malu.  Beliau menyalahkan sahabatnya yang selalu malu dalam banyak hal.  Kebetulan ketika itu Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam sedang lalu dan terdengar perbualan mereka berdua.  Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam telah memberi pesan kepada orang yang memberi pesan kepada sahabatnya, dengan berkata:  “Biarkanlah dia, kerana malu itu sebahagian daripada iman.”

Malah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam pernah bersabda tentang malu yang mafhumnya:

“Iman itu ada tujuh puluh cabang lebih. Dan malu adalah salah satu cabang iman.”

(HR Muslim – dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu)

Dan satu lagi hadith:

Malu itu tidak datang kecuali dengan membawa kebaikan.”

(HR Muslim – Imran bin Husaini radhiAllahu `anhu)

Muslimin-muslimat sekalian,

Antara faktor kepincangan nilai di dalam masyarakat adalah hilangnya rasa malu dari dalam diri.  Anak akan mula mengangkat suara dan kurang ajar terhadap ibubapa akibat lunturnya malu.  Pelajar mula tidak hormat kepada gurunya apabila sudah hilang malu.  Lelaki mula melangkah ke tempat maksiat akibat dia membuang perasaan malu.  Perempuan mula tidak sopan di khalayak ramai kerana pudarnya malu.  Si gadis mula mempamerkan diri di khalayak ramai apabila kendurnya malu.  Pasangan bercinta mula berjumpa dan bercanda kerana mereka sudah tidak malu.  Orang ramai mula meminta-minta jawatan apabila cairnya malu.  Pengguna jalan raya mula melanggar peraturan jalan raya dan bersikap tidak beradab apabila kurang rasa malu.  Masyarakat mula dihinggapi perasaan ingin popular seperti artis dan menyanyi melalak terlolong akibat tidak malu.  Pemimpin mula menganggap jawatan dan amanah sebagai batu loncatan mengaut keuntungan apabila pudarnya malu.  Pemerintah mula melakukan kezaliman, juga akibat dari hilangnya rasa malu.  Dan macam-macam lagi.

Pendek kata, apabila rasa malu mula sedikit demi sedikit hilang dari seseorang, maka terbukalah pintu kemaksiatan dan fitnah bakal bermaharajalela.  Sebab itu sifat malu penting untuk seseorang jaga dan pelihara.  Jangan terpengaruh dengan sistem pendidikan barat yang mengajar anak-anak mereka agar tidak malu.  “Just Do It” antara kata-kata popular di kalangan remaja dan masyarakat.  Walaupun ada kebaikannya kepada diri dan masyarakat akan kata-kata itu, namun ia perlu diperhalusi.  Agar kaum muslimin tidak lari dari nilai agama yang diajar Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam.

Walaupun kita ummat ISLAM disuruh untuk memiliki sifat malu, namun dalam bab menuntut ilmu dan menyatakan yang haq kita seharusnya tidak terlalu dikongkong malu.  Malah, wanita-wanita ketika zaman Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam tidak menghalangi diri mereka dari bertanya dan mendalami ilmu pengetahuan.  Mereka tidak malu dalam menuntut ilmu.  Sifat ini wajar kita contohi.

Malah dalam pepatah Melayu juga ada mengatakan bahawa “Malu bertanya sesat jalan”.  Ini menunjukkan bahawa dalam mengeluarkan diri dari kejahilan dan kekaburan, jangan kita malu untuk bertanya dan menimba ilmu.  Selain itu, rasa malu untuk melakukan kebaikan juga tidak patut ada di dalam diri manusia.  Kerana ALLAH Subhanahu wa Ta`ala menyuruh hamba-hambaNYA agar berlumba-lumba membuat kebaikan.

Letaklah rasa malu di tempat yang sepatutnya.  Malulah dalam kebanyakan hal, namun dalam bab ilmu, menyatakan kebenaran dan mengejar ganjaran untuk berbuat kebaikan jangan pula malu menghalangi diri kita.  Namun, sifat malu tidak boleh juga dibuang apabila membuat ketiga-tiga perkara kebaikan tersebut.  Ini kerana malu akan menjadi sempadan diri agar tidak melampaui batas, walaupun dalam hal membuat kebaikan.

Mudah-mudahan ALLAH `Azza wa Jalla memberikan hidayah dan taufiqNYA kepada kita semua, amin.

SHAHMUZIR NORDZAHIR
www.muzir.wordpress.com
4 November 2009

Advertisements

12 responses to “Milikilah Sifat Malu

 • wana93

  malu tu sebhagian drpd iman..
  malu tu amat penting dlm kehidupan kite sume..
  kal0 xde malu..
  wallahua’lam..
  mcm2 yg buruk bley berlaku..
  ‘amar makruf, nahi mungkar’.. 🙂

  Like

 • Miss N

  salam ya Ustaz…

  manusia tak pernah lari dr membuat dosa kan?
  ustaz, sy pernah terjebak dengan cinta yg melalaikan…memule saya fikir,lelaki itu,lelaki baik yg boleh membimbing…tp sy silap..

  alhamdulillah.Allah bg hidayah..Malu yg makin pudar kian bertambah..Malu untuk melakukan perkara yg menghampiri zina….

  Ustaz,perlukah dilakukan solat sunat taubat w/pon hati-diri-minda benar2 berasa insaf dengan perbuatan yg terdahulu..

  Like

  • shahmuzir

   wa’alaikumussalam warahmatullah.

   Kita semua pernah melakukan dosa. Bezanya seseorang dgn seseorang yg lain adalah, adakah dia insaf dgn dosanya & memohon pengampunan ALLAH.

   Minta ampunlah dari ALLAH, sesungguhnya DIA Maha Menerima Taubat & Maha Penyayang.

   Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam merupakan manusia yang maksum, iaitu terpelihara dari perkara dosa. Namun Baginda sallAllahu ‘alaihi wasallam sentiasa beristighfar dan mengerjakan solat malam setiap hari.

   Adalah lebih layak kita sebagai insan yang selalu berbuat dosa untuk solat sunnat Taubah, beristighfar, memperbanyakkan amalan2 sunnat dan lain2 lagi.

   Like

 • nurul

  assalamualaikum..
  dilemma dalam diri..tidak tahu nak membezakan antara malu-sporting-malu bertempat-berani-takut-…
  ‘ Si gadis mula mempamerkan diri di khalayak ramai apabila kendurnya malu’
  saya mungkin seorang pemalu/penakut..entahlah..tapi rasanya sifat inilah serasanya membuat saya tidak pergi jauh..
  contohnya, saya saya malu/takut untuk present kat depan, malu bila semua memandang,lebih2 lagi kalau ada orang lelaki.
  saya tak tegur/berkawan dengan orang lelaki walaupun classmates (tp non-muslim bleh pula saya berbual) sedangkan budak lelaki lagi pandai/kretif dari perempuan..kalau bekawan dengan mereka, mesti fikiran saya lebih terbuka, itu yang saya nampak bila kawan2 saya berkawan dengan lelaki,mereka lebih kretif/pandai nak memberi idea dan lebih terbuka
  minta beri pandangan/nasihat..

  Like

  • shahmuzir

   MALU ada salah satu elemen dalam IMAN. Kalau Nurul baca artikel di atas, terdapat seorang Ansar yang dilihat tidak bagus krn mempunyai sifat malu, tetapi Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam mengiktirafkan sifat malunya itu sebagai satu sifat yg terpuji.

   Maka, malulah…malulah. Apatah lagi dlm urusan bermuamalah dgn jantina berlawanan. Sifat malu itu mempunyai banyak kelebihan dlm menjaga hati dan agamamu.

   Soal adab pergaulan lelaki dan perempuan, saya harap artikel ini boleh membantu Nurul,insyaALLAH:
   https://muzir.wordpress.com/2010/04/24/syarat-dalam-pergaulan/

   Like

 • ikhwani

  Sheikh, mantop artikel enta ni…
  Ana sangat2 setuju! Banyak celaru dlm dunia akibat tiada malu…apabila tiada malu, iman rosak. Bila iman rosak, terjadilah apa yg kita lihat skrg ini di sekeliling kita…

  Moga kita semua dapat menjaga malu. Kerana ia juga sunnah!!!

  Like

 • cahaya

  assalamualaikum..mohon copy.

  Like

 • Anonymous

  Perlukah malu untuk menyatakn kebenaran?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: