RAMADHAN: Perbanyakkan Mohon Keampunan & Kembalilah Kepada ALLAH

Setiap kita mempunyai dosa samada dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja.  Apatah lagi kita yang hidup pada zaman mutakhir ini yang berhadapan dengan pelbagai godaan yang luar biasa datang dari luar dan dalam diri sendiri. Betapa lemahnya kita dalam menghadapi godaan tersebut sehingga selalu kalah dan melakukan dosa.

Walaupun begitu, ALLAH Subhanahu wa Ta’ala sentiasa tahu kelemahan kita.  DIA tahu kita selalu lupa.  DIA tahu kita sering gagal menghindari dosa.  Dan DIA tahu fitrah manusia yang mahu kembali kepadaNYA.  Betapa baiknya DIA, betapa lembutnya DIA dengan kita.  Kita seharusnya berterima kasih dengan sungguh-sungguh kerana DIA sentiasa bersedia memberi keampunan kepada hamba-hambaNYA yang ingin bertaubat.

ALLAH Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

“Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat ALLAH. Sesungguhnya ALLAH mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya DIAlah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.”

(Surah az-Zumar 39:53)

Malah, ALLAH ‘Azza wa Jalla sangat gembira dengan sikap hamba-hambaNYA yang mahu bertaubat dan kembali kepadaNYA.

Sahabat Nabi iaitu Anas bin Malik radhiAllahu `anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:

اللَّهُ أَفْرَحُ بِتَوْبَةِ عَبْدِهِ مِنْ أَحَدِكُمْ سَقَطَ عَلَى بَعِيرِهِ، وَقَدْ أَضَلَّهُ فِي أَرْضِ فَلاَةٍ

“ALLAH lebih gembira untuk menerima taubat hambaNYA, melebihi dari kegembiraan seseorang di antara kamu sekalian yang menemui kembali untanya yang telah hilang di tengah-tengah padang gurun.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Nah! Lihatlah betapa gembiranya ALLAH Subhanahu wa Ta’ala menerima taubat orang yang bertaubat.  Justeru, jangan putus asa dan kecewa.  Walau banyak mana pun dosa kita, insyaALLAH DIA akan terima taubat kita.

Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda dalam satu hadith qudsi bahawa ALLAH berfirman:

يَا ابْنَ آدَمَ! إِنَّكَ مَا دَعَوْتنِي وَرَجَوْتنِي غَفَرْتُ لَك عَلَى مَا كَانَ مِنْك وَلَا أُبَالِي،

يَا ابْنَ آدَمَ! لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُك عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتنِي غَفَرْتُ لَك،

يَا ابْنَ آدَمَ! إنَّك لَوْ أتَيْتنِي بِقُرَابِ الْأَرْضِ خَطَايَا ثُمَّ لَقِيتنِي لَا تُشْرِكُ بِي شَيْئًا لَأَتَيْتُك بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً

“Wahai anak Adam!  Sesungguhnya jika engkau berdoa kepadaKU dan berharap kepada-KU, niscaya AKU akan kurniakan keampunan buatmu atas apa yang engkau telah lakukan, dan AKU tidak peduli,

Wahai anak Adam, seandainya dosa-dosamu tinggi sampai menyentuh awan di langit, kemudian engkau memohon ampun pada-KU, niscaya AKU akan kurniakan keampunan buatmu,

Wahai anak Adam, sesungguhnya jika engkau datang kepada-KU dengan kesalahan sepenuh bumi, kemudian engkau menemui-KU dalam keadaan tidak berbuat syirik terhadap-KU dengan sesuatu, niscaya AKU akan datang kepadamu dengan pengampunan sepenuh bumi juga.”

(HR. Tirmidzi, ia berkata, hadith ini hasan sahih.)

SubhanALLAH, bisa menitis air mata kita tatkala mengenangkan betapa Pemurahnya DIA, betapa Pengampunnya DIA, betapa tak kisahnya DIA akan dosa kita yang menggunung, DIA tetap akan terima kita jika kita mahu kembali kepadaNYA, betapa lembutnya DIA terhadap kita, betapa Penyayangnya DIA.  ALLAH…ALLAH…ALLAH…

Peluang Besar-Besaran Untuk Pengampunan Dosa

Bagi yang berkesempatan untuk berada di dalam bulan Ramadhan, kita disarankan untuk beribadah dengan penuh keimanan dan sunguh-sungguh dalam mengharapkan pahala dari ALLAH Subhanahu wa Ta’ala.  Ganjaran besar berupa pengampunan dosa yang telah lalu menanti bagi mereka yang beribadah sungguh-sungguh di dalam bulan yang mulia ini.

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ اِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَلَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala daripada ALLAH, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” 

(HR Bukhari & Muslim)

مَنْ قَام رَمَضَانَ اِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَلَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Barangsiapa yang mendirikan solat sunat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.” 

(HR Bukhari & Muslim)

Perbanyakkanlah amalan-amalan sunat dan mohonlah keampunan kepada ALLAH Subhanahu wa Ta’ala di dalam bulan yang penuh barakah ini.

Rugi Besar Jika Tidak Diampuni ALLAH Pada Bulan Ramadhan

Abu Hurairah radhiAllahu `anhu ada menceritakan perbuatan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam yang sedang menaiki mimbar, lalu Baginda sallAllahu ‘alaihi wasallam menyebut “amin” sebanyak 3 kali.  Perbuatan Baginda itu mengundang perasaan pelik pada sahabat yang mendengar, lalu Baginda ditanya apakah sebabnya Baginda mengucapkan “amin” sebanyak 3 kali ketika menaiki mimbar?

Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam menjawab bahawa Jibril datang ketika itu dan berdo’a tentang 3 golongan yang akan dijauhkan dari rahmat ALLAH pada Hari Akhirat.  Mereka ialah seseorang yang menemui Ramadhan tetapi tidak mendapat keampunan ALLAH, seseorang yang sempat hidup bersama orang tuanya tetapi mereka berdua tidak membuatkan dia dapat masuk syurga kerana dia telah mengabaikan dari berbuat baik kepada mereka berdua dan seseorang yang mendengar nama Nabi Muhammad disebut tetapi tidak mengucapkan solawat ke atas Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam.

Nabi telah diminta supaya mengucapkan “amin” oleh Jibril.  Maka sebab itulah Baginda mengucapkan “amin”.

Jelas di sini bahawa Ramadhan adalah suatu medium khas buat manusia untuk mendapat keampunan dari ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.  Yang keluar dari Ramadhan tanpa mendapat keampunan, ternyata dia seseorang yang mendapat kerugian besar.  Bahkan dijauhkan ALLAH dari rahmatNYA.  Pohonlah banyak-banyak akan keampunan ALLAH sepanjang Ramadhan dan lakukan ibadah dengan sungguh-sungguh sepanjangnya.

Doa Yang Patut Dibaca Selalu, Khususnya Pada Bulan Ramadhan

Ramadhan dan pengampunan dosa tidak dapat dipisahkan.  Malah, apabila ditanya oleh Aishah radhiAllahu ‘anha tentang apakah yang harus dibaca olehnya sekiranya bertemu dengan Lailatul-Qadr, Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam mengajarkan doa khusus berikut untuk memohon keampunan, iaitu:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allaahumma innaka ‘afuwwun kariim, tuhibbul ‘afwa, fa’fu ‘annii

Ertinya:  “Ya ALLAH, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Maha Mulia, Engkau suka memberikan keampunan, maka ampunkanlah aku…”

(Jami` at-Tirmidzi.  Beliau berkata bahawa hadith ini hasan sohih)

Doa Lailatul-Qadar

Lihatlah muslimin muslimat sekalian, Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menganjurkan kita agar membaca doa memohon keampunan supaya diampuni dosa-dosa kita yang telah lalu.  Betapa besar nilai dan makna doa ini sehingga Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menyarankannya.

Ini bermakna, ibadah memohon keampunan dengan tujuan untuk mendapat keampunan dari ALLAH mempunyai nilai yang sangat tinggi sehinggakan pada malam al-Qadr yang istimewa itu pun diajar tentang doa khusus untuk mendapat keampunan ALLAH.  Justeru, janganlah ditinggalkan memohon ampun kepada ALLAH banyak-banyak disamping lain-lain ibadah sunnat dan hajat yang ingin dipohon.

Perbanyakkanlah memohon ampun di dalam bulan Ramadhan ini.

Aidilfitri Meraikan Kembalinya Insan Kepada Fitrah (Tidak Berdosa)

Dan jika kita lihat makna di sebalik Aidilfitri, iaitu hari yang disambut muslim selepas habis Ramadhan, ia bermakna Hari Raya Fitrah.  Iaitu meraikan kejayaan muslimin dalam menjalani ibadah pada bulan Ramadhan dan yang paling penting ialah mendapat pengampunan dan kembali kepada keadaan fitrah manusia iaitu tanpa dosa.  Itulah sebenar-benar perayaan Aidilfitri dan sebenar-benar pencapaian Ramadhan, untuk menjadi manusia yang bertaqwa dan penghapusan dosa-dosa.

Amatlah malang sekiranya hari raya Aidilfitri dicemari dengan dosa dan maksiat, walhal hikmah utama Aidilfitri ialah untuk meraikan keampunan dosa manusia hasil dari kebaikan Ramadhan yang telah dilalui selama sebulan lamanya.  Dengan syarat dilalui Ramadhan itu dengan ‘imaanan wahtisaaban’… iaitu dengan penuh keimanan dan mengharapkan sungguh-sungguh pahala dari ALLAH.

Mudah-mudahan tulisan ini dapat menimbulkan rasa keinsafan buat diri saya dan kalian semua dalam berusaha untuk kembali kepada ALLAH.  Kembali kepada ALLAH dengan makna untuk 100% beriman kepadaNYA melalui hati, lisan dan amal.  Kembali mengamalkan sunnah-sunnah Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam ke dalam setiap cara hidup kita.

Semoga kita semua beroleh Taqwa dan diampuni ALLAH Subhanahu wa Ta’ala.  Dan akhir nanti kembali bertemuNYA dalam keadaan tidak berdosa.  ALLAH redho dengan kita, kita redho dengan ALLAH… amin.

www.muzir.wordpress.com
24 Ogos 2010, 14 Ramadhan 1431H
Advertisements

7 responses to “RAMADHAN: Perbanyakkan Mohon Keampunan & Kembalilah Kepada ALLAH

 • afizah35

  subhanallah…tkasih.

  menitis air mata saya tatkala membaca hadith2 di atas, terutama yg ini!

  “Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman, “Wahai anak Adam, sepanjang engkau memohon kepada-KU dan berharap kepada-KU, akan AKU ampuni apa yang telah kamu lakukan. Aku tidak peduli. Wahai anak Adam, jika dosa-dosamu setinggi awan di langit kemudian engkau meminta ampunan kepada-KU akan AKU ampuni. Wahai anak Adam, sesungguhnya jika engkau datang membawa kesalahan sebesar dunia, kemudian engkau datang kepada-KU tanpa menyekutukan AKU dengan sesuatu apapun, pasti AKU akan datang kepadamu dengan ampunan sebesar itu pula.” (HR. Tirmidzi, ia berkata, ”hadits ini hasan shahih.)

  ya Allah, aku telah banyak berdosa, terimalah taubatku ya Allah…hambumu ini rasa kembali bsemangat dlm hidup disbbkan oleh besarnya sifat pengampunmu ya Allah…amin…

  izinkan saya share & print artikel ini…thanks again
  please continue writing…

  Like

 • exsmaklian10

  thanks bro 🙂

  good article

  bro nih ex SMKAKL kan?

  Like

 • Kerengga kurus

  Sangat terkesan di hati.. Aku antara hambaNya yang setiap hari memikul dosa.. Moga Allah mengampuni aku…moga hidup dan mati ku di dalam agamaMu ya Allah..

  Like

 • Anonymous

  satu peringatan yang indah dan mulia……Semuga Allah mengampuni segala dosa dosa ku yang lalu walaupun sebesar zarah

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: