Bersabarlah Wahai Saudaraku…

Hidup yang beberapa tempoh lamanya ini tidak terlepas dari kita akan beberapa situasi yang menyukarkan kita.  Tatkala ia berlaku, bermacam-macam perasaan datang menyerbu ke dalam qalbu kecil kita, yang kadang-kadang hingga boleh merosakkan diri dan iman kita.

Bersabarlah wahai saudaraku, renung dan perhatikanlah beberapa ayat al-Quran dan hadith-hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam mengenai hakikat kesusahan yang menimpa insan.  Ia bisa memperbaiki cara kita pandang dan fikir terhadap setiap masalah yang menimpa diri kita.  Persepsi kita terhadap kesusahan, kemalangan, kegagalan, musibah dan yang seumpama dengannya akan berubah setelah menghayati apa kata ALLAH dan apa kata RasulNYA sallAllahu `alaihi wa sallam.

Ayuh kita hayati ayat-ayat ALLAH berikut bagi menerapkan kefahaman dan hakikat mengenai kepentingan bersabar dengan setiap kesusahan yang menimpa.  Mudah-mudahan kalam Maha Mulia lagi Maha Benar berikut bisa menenangkan jiwa kita.  Lalu semakin bertambah kekuatan sabar dan sifat redho di dalam diri kita semua tatkala berhadapan dengan kesusahan, in shaa’ ALLAH.

Firman ALLAH `Azza wa Jalla:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا

Yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu”.

(Aali `Imran, 3:200)

Firman ALLAH `Azza wa Jalla lagi:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الأمْوَالِ وَالأنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Yang bermaksud: “Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.” 

(Al-Baqarah, 2:155)

Dan firman ALLAH `Azza wa Jalla:

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Yang bermaksud: “Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.”

(Az-Zumar, 39:10)

Firman ALLAH `Azza wa Jalla juga:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

Yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.” 

(Al-Baqarah, 2:153)

Firman ALLAH `Azza wa Jalla:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ حَتَّى نَعْلَمَ الْمُجَاهِدِينَ مِنْكُمْ وَالصَّابِرِينَ وَنَبْلُوَ أَخْبَارَكُمْ

Yang bermaksud: “Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu; dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ihwalmu.” 

(Muhammad, 47:31)

Maha Benar kata-kata ALLAH Yang Maha Agung.  Betapa ALLAH, Tuhan seluruh alam dan Tuhan yang mencipta manusia benar-benar telah menegaskan akan kepentingan bersabar dan hikmah sesuatu kesusahan dan musibah.  Ia merupakan ujian buat hamba-hambaNYA bagi menentukan siapakah yang lebih bersabar dan redha.

Setelah membaca dan menghayati kata-kata ALLAH di atas, ayuh pula kita membaca dengan khusyuk dan penghayatan akan maksud hadith-hadith RasulNYA sallAllahu `alaihi wa sallam.  In shaa’ ALLAH ia bisa menambahkan lagi kefahaman kita akan hal ini.

Dari Abu Yahya Shuhaib bin Sinan radhiAllahu `anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda yang bermaksud:

“Memang sangat menakjubkan keadaan orang mukmin itu; kerana segala urusannya sangat baik baginya dan itu tidak terjadi kecuali bagi seseorang yang beriman.

Iaitu apabila ia mendapat kesenangan ia bersyukur, maka demikian itu sangat baik baginya. Dan apabila ia ditimpa kesusahan, ia sabar, maka yang demikian itu sangat baik baginya.”

(HR Muslim)

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawasanya Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda dalam hadith qudsi yang maksudnya:

“ALLAH Ta’ala berfirman:  “Tidak ada pembalasan bagi seorang hambaKU yang mukmin yang telah AKU ambil kembali kekasihnya dan ahli dunia ini kemudian ia hanya mengharapkan pahala daripadaKU, kecuali pembalasan syurga.”

(HR al-Bukhari)

Dari Anas radhiAllahu `anhu berkata bahawa beliau mendengar Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam pernah bersabda yang maksudnya:

“Sesungguhnya ALLAH Ta’ala berfirman: “Apabila AKU menguji salah seorang hambaKU dengan buta kedua matanya, kemudian ia sabar, maka AKU akan menggantikannya dengan Syurga.” 

(HR al-Bukhari)

Dari `Atha’ bin Abi Rabah berkata:

Ibnu ‘Abbas radhiAllahu ‘anhuma berkata kepadaku:  “Mahukah kamu saya tunjukkan seorang wanita yang termasuk ahli syurga?”

Saya menjawab:  “Ya, saya mahu”.

Ibnu `Abbas berkata: “Itu wanita hitam yang pernah datang kepada Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam yang mana ketika itu dia berkata: “Sesungguhnya saya mempunyai ayah dan sesungguhnya saya mempunyai penyakit ayan, dan sesungguhnya pernah terbuka aurat saya kerananya (penyakit itu), oleh itu doakanlah kepada ALLAH Ta’ala agar penyakit saya sembuh.” Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Apabila kamu mahu sabar maka kamu akan mendapatkan syurga, dan apabila kamu tetap meminta maka saya pun akan berdo’a kepada ALLAH agar DIA menyembuhkan penyakitmu itu.” Wanita itu berkata: “Saya akan bersabar”.  Kemudian wanita itu berkata lagi: “Sesungguhnya kadang-kadang sampai terbuka aurat saya, maka do’akanlah kepada ALLAH agar aurat saya tidak terbuka.” Maka Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam pun mendoakan untuknya.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Abu Sa`id dan Abu Hurairah radhiAllahu `anhuma, dari Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda yang maksudnya:

“Seorang muslim yang tertimpa kecelakaan, kemelaratan, kegundahan, kesedihan, kesakitan mahupun kedukacitaan akibat tertusuk duri pun, nescaya ALLAH akan menebus dosanya dengan apa yang menimpanya itu.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda yang maksudnya:

“Barangsiapa yang dikehendaki oleh ALLAH menjadi orang baik, maka ditimpakan musibah (ujian) kepadanya.”

(HR al-Bukhari)

Dari Ibnu Mas’ud radhiAllahu `anhu berkata:

“Saya masuk ke tempat Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam sedang beliau menderita sakit panas, kemudian saya berkata: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya tuan benar-benar menderita sakit yang panas sekali.”

Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda: “Benar, sakit panas yang saya deritai ini dua kali ganda yang biasa dideritai oleh seseorang di antara kamu sekalian.”

Saya berkata: “Kalau begitu, tuan mendapat pahala dua kali ganda.”

Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda: “Benar, memang demikianlah keadaannya. Seorang muslim yang tertimpa suatu kesakitan, baik itu berupa duri ataupun lebih dari itu nescaya ALLAH menutupi kesalahan-kesalahannya dan menghapus dosa-dosanya sebagaimana daun berguguran dari pohonnya.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Anas bin Malik radhiAllahu `anhu bahawa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda yang maksudnya:

“Sesungguhnya besarnya pahala itu tergantung pada besarnya ujian.  Dan sesungguhnya apabila ALLAH Ta’ala mencintai sesuatu bangsa maka ALLAH menguji mereka; barangsiapa redho maka ALLAH akan meredhoinya.  Dan barangsiapa yang marah, maka ALLAH akan memarahinya.” 

(HR at-Tirmidzi, menurutnya hadith ini hasan)

Dari Anas radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:

“Apabila ALLAH menghendaki hambaNYA itu menjadi orang baik maka DIA akan menyegerakan seksaannya di dunia ini, dan apabila ALLAH menghendaki hambaNYA itu menjadi orang jahat, maka DIA akan menangguhkan balasan dosanya sehingga akan dituntut nanti pada Hari Kiamat.”

(HR at-Tirmidzi, menurutnya hadith ini hasan)

Dari `A’isyah radhiAllahu `anha bahawasanya dia bertanya kepada Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam tentang wabak taun. Kemudian Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam memberitahu kepadanya yang bermaksud:

“Wabak taun itu merupakan seksaan yang ditimpakan oleh ALLAH Ta`ala kepada sesiapa sahaja yang dikehendakiNYA.  Akan tetapi ALLAH Ta`ala menjadikannya sebagai rahmat bagi orang-orang yang beriman.  Seseorang yang tetap tinggal pada suatu daerah yang dijangkiti taun dan dia sabar, malah memohon kepada ALLAH serta sedar bahawa dia tidak akan tertimpa musibah itu kecuali apabila ALLAH telah mentaqdirkannya maka dia akan mendapat pahala seperti pahalanya orang yang mati syahid.” 

(HR al-Bukhari)

SubhanAllah!

Itulah beberapa ayat-ayat al-Quran dan hadith-hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam yang sempat disalin bagi manfaat kita bersama untuk memahami hakikat perkara ini.

Semoga dengannya, qalbu kita dapat lebih tenang dan redho, in shaa’ ALLAH.  Lantas menerbitkan kesabaran yang mantap dan iman yang padu dalam menempuh ranjau kehidupan yang penuh mencabar dan sentiasa menguji pada masa akan datang.

Bersabarlah wahai saudaraku.  Mudah-mudahan ALLAH bersama-sama kita, amin…

WAllahu Ta’ala A’lam.

www.muzir.wordpress.com


3 responses to “Bersabarlah Wahai Saudaraku…

 • suhaizat

  Terima kasih diatas perkongsian yang amat berguna ini.Bagi saya Untuk mengungkapkan perkataan sabar itu terlalu mudah tetapi untuk menghadapi kesabaran itu adalah terlalu berat kecuali mereka yang benar benar beriman dan bertakwa.Semoga kita semua tergolong diantara org2 yang beriman dan bertakwa yg sebenar2nya.

  Like

  • shahmuzir

   Sudah tentu ya akhi. Bukan senang hendak sabar tatkala diberi ujian yang berat.

   Tatkala kita memujuk orang lain agar bersabar, tidaklah mudah orang itu hendak menelannya melainkan imannya terhadap beberapa kalam ALLAh & kalam Rasul sallAllahu `alaihi wasallam, antaranya telah disebut di atas.

   Semoga saya dan kita semua dapat mengingati bbrp kalam ALLAH & Rasul sallAllahu `alaihi wasallam seperti yang telah tersenarai di atas. Supaya hati kita bisa sejahtera tatkala bencana atau musibah menimpa diri…

   Like

 • “Ni Mesti Sebab Tak Bayar Zakat…” « Kerana DIA…

  […] (Fahami lagi apa pandangan agama terhadap ujian dan sabar melalui hadith-hadith Nabi di sini:  https://muzir.wordpress.com/2010/10/07/bersabarlah-wahai-saudaraku/) […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: