Ramadhan Mentarbiyah Aqidah, Ibadah & Akhlaq Insan

Aqidah, ibadah & akhlaq insan menjadi segar sepanjang Ramadhan

Ramai para ulama menggelar bulan Ramadhan sebagai bulan tarbiyah.  Di dalamnya penuh dengan rahmat & keampunan ALLAH `Azza wa Jalla.  Ditambah pula makhluq ALLAH yang bernama Syaitan telah digari dan dibelenggu sepanjang bulan yang mulia ini.  Disebabkan oleh musuh utama manusia iaitu Syaitan itu telah dikeluarkan dari diari hidup manusia buat sementara waktu, maka manusia berupaya beroleh kekuatan tambahan dalam membentuk diri untuk meletak bekalan taqwa ke dalam dada masing-masing.

Betapa ramai manusia yang tiba-tiba menjadi dekat dengan ALLAH dan jinak dengan masjid apabila Ramadhan datang menziarahi hidup mereka.  Inilah barakah yang terdapat di bulan Ramadhan yang tidak ada pada bulan-bulan yang lain.

Aqidah

Dengan hadirnya Ramadhan, jiwa insan segera dekat dengan RABBnya.  Tiba-tiba insan menjadi sedar bahawa RABBnya sedang memerhati dan melihatnya.  Iman menjadi hangat tiba-tiba.  Bersemangat dan segar kerana jiwa mulai meresap rasa berTUHAN.

Keikhlasan sebagai hamba mula terbentuk dari tarbiyah Ramadhan.  Setiap langkah dan nafasnya mula berlatih mengingati TUHAN.  Rukun-rukun Iman mula mengukuh terbina di dalam jantung hati.  Betapa Ramadhan memang menjadi medan tarbiyah menguatkan pasak asas aqidah insan kepada TUHANnya.

Bukan itu sahaja, malah keimanan terhadap Nabi mulai mekar dalam bulan yang mulia ini.  Timbul semangat hendak mengamalkan sunnah-sunnah Nabi yang mempunyai kaitan khusus dengan puasa bulan Ramadhan.  Sana sini para pendakwah mengingatkan manusia akan hadith-hadith kelebihan Ramadhan.  Walaupun masih terdapat para pendakwah yang tanpa mereka sedari telah menyampaikan hadith-hadith dhaif, malah palsu, namun senario manusia berduyun-duyun mengambil fadhilat-fadhilat tersebut menunjukkan betapa suburnya kepercayaan mereka kepada sunnah-sunnah Nabi.  Ramadhan menjadi tanah yang subur dengan amalan sunnah.  Ya! Ramadhan memang medan ampuh menguatkan aqidah manusia.  Semua elemen rukun Iman mula dibaiki sepanjang tempoh ini.

Ibadah

Segala pujian bagi ALLAH yang menciptakan bulan ini yang darinya membuatkan manusia kuat ibadah kepada ALLAH.  Peluang amalan berganda sentiasa menjadi fokus hambaNYA yang beribadah.  DIA lah Ilah yang segala ibadah semuanya tertumpu kepadaNYA.

Yang jarang ke masjid, mulai jinak ke masjid.  Yang tidak menutup aurat, mulai menutup aurat.  Yang lama tidak membaca al-Quran, mulai membuka dan menyemaknya.  Yang jarang ke majlis ilmu, mulai membiasa diri duduk menghirup aroma barakah ‘taman syurga’ itu.  Yang malas solat, mulai jaga solat kerana risau puasanya tidak diterima.  Pendek kata, kita lihat ramai manusia menjadi kuat beribadah kepada ALLAH apabila mulanya 1 Ramadhan.  Alhamdulillah!

Inilah keberkatan Ramadhan.  Hati manusia terdorong kepada ibadah.  Ramai ingin merebut ganjaran hebat yang tersedia.  Betapa Ramadhan meniup semangat insan untuk beribadah kepada ALLAH.  Allahu akbar!

Akhlaq

Secara umumnya, puasa Ramadhan akan menyebabkan fizikal manusia menjadi lemah.  Bukan sahaja fizikal lemah, malah nafsu juga lemah.  Ditambah pula dengan hadith Nabi sallAllahu `alaihi wasallam mengatakan bahawa ALLAH tidak berhajat dengan puasa seseorang jika lidahnya tidak dijaga.  Di dalam hadith qudsi, ALLAH Ta`ala pula telah mengatakan bahawa puasa ialah sebagai perisai yang boleh menjadi asbab yang ampuh untuk manusia menjaga akhlaqnya.

Atas faktor-faktor di atas, maka Ramadhan tentunya dapat menjadi medan kursus yang efektif untuk mentarbiyah manusia dalam bab akhlaq.  Kita sedia maklum bahawa lisan selalu menjadi faktor manusia bergaduh dan bertelingkah.  Justeru, Ramadhan mampu menjadikan manusia awas terhadap lisan mereka.

Malah, ALLAH `Azza wa Jalla menyarankan manusia apabila diajak bergaduh atau bertengkar, jawablah kepada orang itu “sesungguhnya saya sedang berpuasa”.  Nah!  Puasa sekali lagi dapat menjadi medan ampuh untuk manusia mendidik nafsunya agar bersabar dan jangan cepat melatah dengan perangai manusia.

Bukan sahaja lisan, malah lain-lain pancaindera seperti mata, telinga, tangan dan kaki turut terdorong menjadi lebih baik di bulan yang mulia ini.  Kerana nafsu sudah lemah disebabkan berpuasa.  Ditambah pula kerisauan pahala puasa menjadi luput akibat menggunakan pancaindera di jalan yang salah.

Malah hati juga semakin lembut dan mula berfikir tentang nasib orang lain yang lebih susah.  Qalbu mulai sensitif.  Mulai simpati dan empati terhadap orang lain.  Ini kerana nafsu yang selama ini beraja di dalam qalbu telah menjadi lemah dek ibadah puasa, lalu sedikit demi sedikit bersih dengan kemurniaan iman.  Apabila qalbu mulai baik, maka lain-lain pancaindera pun akan turut menjadi baik.  Kerana qalbu itu raja seluruh anggota tubuh.

Maha Suci ALLAH!  Ramadhan benar-benar dapat memberi kesan kepada manusia dalam mendidik akhlaq.

Ya!  Ramadhan memang medan tarbiyah.  Ia medan kursus untuk menyegarkan kembali aqidah, ibadah dan akhlaq.  Agar semuanya lurus di atas jalan ALLAH.  Namun, berapa ramaikah yang betul-betul berpartisipasi?  Iaitu menghayati kursus sebulan ini yang sepatutnya mampu melahirkan seorang manusia yang bertaqwa kepada ALLAH?  Sayangnya tidak ramai.  Moga-moga kita tergolong dalam kalangan yang tak ramai itu.  Iaitu yang berjaya menjalani Ramadhan sebaik-baiknya yang di hujungnya bakal memperolehi ijazah ketaqwaan.  Mudah-mudahan, in shaa’ ALLAH.

www.muzir.wordpress.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: