Solat Gerhana Matahari Dan Bulan

Hukum mengerjakan solat gerhana matahari (al-kusuf) dan gerhana bulan (al-khusuf) ialah sunat mu`akkad.  Ia lebih utama dikerjakan secara berjama`ah dan diseru “as-solatu jami`ah” ketika ingin mengerjakannya.

Solat gerhana matahari telah disyariatkan pada tahun ke-2 hijrah.  Manakala solat gerhana bulan pula disyariatkan pada tahun ke-5 hijrah.

Cara Mendirikan Solat Gerhana

Solat sunat gerhana matahari dan bulan dikerjakan dengan 2 rakaat.  Dan setiap rakaat mempunyai 2 kali rukuk.  Orang yang melakukannya hendaklah berniat samada mengerjakan solat sunat gerhana matahari atau solat sunat gerhana bulan.

Bagi solat gerhana matahari, bacaan al-Fatihah dan ayat al-Quran dibaca secara sirr (perlahan).  Manakala bagi solat sunat gerhana bulan, bacaan al-Fatihah dan ayat al-Quran dibaca secara jahar (kuat).

Mengenai cara melakukan solat gerhana, Imam al-Bukhari (947) dan Imam Muslim (901) meriwayatkan dari `A’isyah radhiAllahu `anha katanya:

“Pada saat hidupnya Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, telah terjadi gerhana matahari.  Baginda sallAllahu `alaihi wasallam keluar ke masjid.  Kemudian Baginda berdiri dan bertakbir dengan diikuti oleh orang ramai di belakangnya.  Baginda membaca bacaan yang panjang.  Kemudian bertakbir lalu rukuk dengan rukuk yang lama.  Kemudian Baginda mengangkat kepalanya sambil berkata:  “Sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakalhamdu”, kemudian berdiri semula serta membaca bacaan yang panjang tetapi kurang sedikit daripada bacaan ketika berdiri yang pertama.

Kemudian Baginda bertakbir dan rukuk dengan rukuk yang lebih pendek daripada rukuk pertama, kemudian Baginda berkata:  “Sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakalhamdu” dan terus sujud (menurut riwayat yang lain Baginda telah memanjangkan sujudnya).  Kemudian Baginda lakukan pada rakaat kedua seumpama yang dilakukan pada rakaat pertama sehingga sempurna empat rukuk (iaitu empat kali rukuk dan empat kali sujud).  Dan matahari mula muncul sebelum Baginda selesai solat.  Kemudian Baginda bangun berkhutbah kepada orang ramai dengan dimulakan pujian yang selayaknya bagi ALLAH Ta`ala dan bersabda:  “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda kebesaran ALLAH Ta`ala.  Kedua-duanya tidak gerhana disebabkan oleh kematian seseorang dan tidak kerana hidupnya seseorang.  Oleh itu apabila kamu melihat kedua-duanya berlaku, maka segeralah mengerjakan solat”

Pada zaman dahulu, gerhana matahari atau bulan selalu dikaitkan dengan lahirnya atau matinya seseorang yang penting.  Dan kebetulan pula, pada saat berlakunya gerhana matahari dalam hadith di atas, anak Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam yang bernama Ibrahim meninggal dunia.  Maka sebab itulah Baginda mengingatkan bahawa gerhana tiada kena-mengena dengan hidup atau matinya seseorang bagi membatalkan kepercayaan yang lama dipegang oleh orang-orang terdahulu.

Bagi memudahkan kefahaman, berikut disenaraikan cara mengerjakan solat sunat gerhana dalam bentuk point dan urutan:

Berdiri kali pertama. (rakaat pertama)

1.  Berdiri lalu takbiratul ihram, membaca surah al-Fatihah, membaca surah yang panjang, rukuk yang panjang, bangun dari rukuk lalu mengucapkan “sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakal-hamdu”

Berdiri kali kedua (rakaat pertama)

2.  Berdiri membaca surah al-Fatihah, membaca surah yang panjang, tetapi lebih pendek dari yang dibaca pada berdiri yang pertama, rukuk, bangun dari rukuk lalu mengucapkan “sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakal-hamdu”, i`tidal kemudian turun untuk sujud, duduk antara dua sujud, kemudian sujud, lalu bangun untuk ke rakaat kedua.

Berdiri kali ketiga (rakaat kedua)

3.  Berdiri membaca surah al-Fatihah, membaca surah, rukuk, bangun dari rukuk lalu mengucapkan “sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakal-hamdu”

Berdiri kali keempat (rakaat kedua)

4.  Berdiri membaca surah al-Fatihah, membaca surah, rukuk, bangun dari rukuk lalu mengucapkan “sami`Allahu liman hamidah.  Rabbana lakal-hamdu”, i`tidal kemudian turun untuk sujud, duduk antara dua sujud, sujud, duduk tasyahud akhir dengan dibaca tasyahud akhir, kemudian beri salam.

Khutbah

Selepas solat dikerjakan, maka Imam bangun berkhutbah dengan 2 khutbah.  Rukun-rukun dan syarat-syaratnya sama dengan 2 khutbah Jumaat.  Isi khutbah hendaklah mendorong agar orang ramai bertaubat dan melakukan kebaikan serta memberi ingatan agar tidak lalai dan terpedaya.

Amalan lain

Disunatkan memperbanyakkan bertakbir, berdo`a, bersedeqah dan mengucapkan istighfar memohon keampunan dari ALLAH.  Hal ini berdasarkan hadith dari `A’isyah radhiAllahu `anha:

“Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda kebesaran ALLAH Ta`ala.  Kedua-duanya tidak gerhana disebabkan oleh kematian seseorang dan tidak kerana hidupnya seseorang.  Oleh itu apabila kamu melihat kedua-duanya berlaku, berdo`alah kepada ALLAH, bertakbirlah, bersedeqahlah serta solatlah”

Dari Abu Musa, katanya:

“Pada suatu ketika terjadi gerhana matahari, maka Nabi sallAllahu `alaihi wasallam berdiri untuk solat dan lalu bersabda:  “Jikalau kamu melihat gerhana, segeralah berdzikir kepada ALLAH, berdo`a serta memohon keampunanNYA.”

Tulisan di atas dibuat dengan merujuk kepada kitab Fiqhul Manhaji dan Fiqh as-Sunnah.  Semoga catitan ini ada manfaat buat diri saya dan kalian yang sudi membacanya.

ALLAHU A`LAM.

muzir.wordpress.com
10 Disember 2011
Advertisements

One response to “Solat Gerhana Matahari Dan Bulan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: