Nostalgia Berforum di Al-Ahkam.net

Malam ni perasaan saya tiba-tiba didatangi nostalgia ketika berforum siber di al-Ahkam.net.  Saya tak ingat bilakah dan bagaimanakah saya boleh mengenali forum siber tersebut?  Tapi melaluinya terlalu banyak yang telah saya belajar dan kenal.

Umur 20-an saya banyak mengutip mutiara dari situ.  Di sana saya belajar mengendurkan jumud, meleraikan ego, memperluaskan pandangan, menerima perbezaan dan meraikan pendapat pihak lain.  Dan di situlah juga saya didedahkan dan semakin kenal dengan manhaj beragama yang patut dipilih oleh seseorang muslim sesuai dengan panduan al-Quran dan as-Sunnah.  Alhamdulillah, segala pujian milik ALLAH.

Ruangan forum yang dulunya panas (mungkin tahun 2000-2009) dengan perbincangan ilmiah sudah tiada lagi di laman tersebut.  Ia kini ditampilkan menarik dengan cara yang tersendiri.  Jemputlah lawat!  

Laman web al-Ahkam.net:  

Versi 1998 yang pada asalnya tiada ruangan forum juga:  

Pertemuan sebahagian kecil para forumer al-Ahkam.net sekitar Lembah Klang di Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur pada 14 April 2007:

Channel Youtube berkaitan:

Pautan lain:

Semoga ALLAH Ta`ala memberkati pengasas laman al-Ahkam.net, iaitu al-fadhil ustadz Zain-Ys, semua pendokong laman tersebut, semua panel soal-jawab agamanya dan juga ex-forumers semua, amin… 🙂

muzir.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: