“Bang, Sekarang ni Orang Tak Berapa Baca Dah al-Qur’an”

https://ilannur.onpay.my/order/form/waqaf

“Bang, sekarang ni orang tak berapa baca dah al-Qur’an” kata seorang AJK masjid ketika saya nak hantar al-Qur’an yang diwaqafkan oleh orang-orang yang budiman.

Ketika itu negara sedang pulih dari COVID19. Memang masjid agak lengang. Saya akui apa yang dikatakan oleh lelaki tersebut benar. Bukan sahaja naskhah al-Qur’an tak berapa disentuh oleh ahli jemaah masjid, bilangan yang datang pun tak ramai. Lesu sahaja kelihatan suasana dalam masjid.

Saya teruskan sahaja meletakkan al-Qur’an di tempat-tempat strategik dalam masjid dengan harapan agar naskhah al-Qur’an tersebut mudah dicapai serta kelihatan menarik untuk diambil dan dibaca. Apatah lagi kulitnya menarik berwarna-warni dan nampak eksklusif. Kalau buka di dalam, persembahannya lebih menarik. Ditambah pula dengan adanya terjemahan maksud al-Qur’an. Hasratnya agar bukan sahaja al-Qur’an itu dibaca ayatnya, tapi juga difahami!

Lagipun sasaran penggunaan al-Qur’an waqaf tersebut bukanlah seminggu dua atau sebulan dua, tapi bertahun-tahun hingga berbelas atau berpuluh tahun. Mudahan-mudahan bermanfaat dalam tempoh yang panjang.

Tak lama selepas itu selepas situasi COVID19 negara agak pulih, saya singgah ke masjid tersebut untuk solat fardhu. Kelihatan salah satu al-Qur’an yang diletakkan di situ sedang dibaca oleh seorang lelaki. Naskhah satu lagi berada di saf hadapan di atas sebuah rehal. Kedudukan naskhah-naskhah al-Qur’an yang lain pula berada di sana sini dalam masjid. Ini memberi isyarat kepada saya bahawa naskhah-naskhah al-Qur’an tersebut telah mula dimanfaatkan orang ramai. Bukan terbiar begitu sahaja. Saya lega dan gembira.

Kita buat je apa yang patut kita buat. Selebihnya serah kepada ALLAH. Moga-moga perbuatan baik yang kita cuba usahakan, ALLAH sudi terima dan redho serta membalas kita dengan kebaikan dari sisiNYA. Aamiin…

Terima kasih buat semua yang menyokong usaha ini.

Tuan/puan boleh sertai usaha ini di pautan berikut:

https://ilannur.onpay.my/order/form/waqaf


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: