Kaedah Untuk Menyaring Dana Dari KWSP

Saya rasa ramai telah maklum bahawa pelaburan KWSP memang tidak menepati syariah Islam.  Ia isu lama yang belum diselesaikan hingga kini dan sukar untuk diselesaikan melainkan dengan iman yang sangat tinggi di kalangan pemimpin-pemimpin kita.  Surat ini dengan jelas menyatakan ketidakpatuhan syariah dana KWSP (sumber web ustadz Zaharuddin).

Hendak keluarkan semua memang tak boleh melainkan telah sampai umur persaraan.  Tapi kalau hendak keluarkan sebahagian memang boleh berdasarkan syarat-syarat yang telah ditentukan oleh KWSP.  Silalah merujuk kepada KWSP.

Sudah tentulah apabila duit di dalam KSWP lama disimpan dan dilaburkan di dalamnya, maka bercampur-campurlah antara yang halal, syubhah dan yang haram.  Yang halal berpunca dari duit caruman kita dan majikan serta pelaburan-pelaburan yang halal yang dilakukan oleh KWSP.  Manakala yang haram berpunca dari pelaburan-pelaburan yang tidak patuh syariah.

Jadi, bagi orang yang beriman tentunya mereka tertanya-tanya bagaimana agaknya hendak memisahkan antara yang halal dan haram setelah duit di dalam dana tersebut beranak-pinak secara compounding sekian lama?  Tentu melibatkan pengiraan yang kompleks.  Dan ini pastinya menyusahkan orang awam yang mahu menitik beratkan soal halal dan haram ini.

Kaedah Pengiraan

Alhamdulillah, semalam ustadz Dr Zaharuddin di dalam sebuah program di Shah Alam berkongsi kaedahnya.  Saya sangat tertarik akan perkongsian beliau tersebut.

Menurut beliau. hasil daripada penelitian beliau dan rakan beliau terhadap beberapa sampel dana KWSP individu yang dikaji, dapat disimpulkan bahawa 65% dari jumlah keseluruhan ialah milik pokok peserta yang terhasil dari caruman peserta dan majikan.  Bahagian ini halal dan boleh digunakan oleh peserta.

Manakala baki 35% lagi adalah hasil dari pelaburan yang bercampur-campur antara yang halal dan haram.  Ini bermakna masih ada dana yang halal dalam 35% ini yang boleh diambil darinya.  Bukan boleh ambil semua.  Tapi mesti dibuat pembersihan terlebih dahulu.  Menurut beliau ada dua kaedah pengasingan duit syubhah dan haram dari dana KWSP seseorang individu:

Kaedah pertama:  70% dari baki 35% tersebut ialah dari pelaburan tidak patuh syariah.  Mesti dilupus.

Kaedah kedua:  52% dari baki 35% tersebut ialah dari pelaburan tidak patuh syariah.  Mesti dilupus.

Kaedah pertama adalah hasil daripada kajian beliau dan rakan-rakan beliau.  Manakala kaedah kedua diperolehi daripada seorang tokoh lain yang beliau tidak sebut namanya.  Kedua-dua kaedah tersebut boleh dipakai dan telah dikaji oleh pihak yang layak.

Jangan tanya saya macam mana boleh dapat nombor-nombor ini.  Kena tanya al-fadhil Ustadz Dr Zaharuddin.  Saya cuma menukilkan sahaja hasil dari perkongsian beliau.  Dan saya rasa ini maklumat yang bagus untuk dikongsi.

Contoh Pengiraan

Katakan peserta A mempunyai dana KWSP sebanyak RM500,000 di akhir tempoh carumannya.  Dan beliau ingin mengeluarkan semuanya.

Jadi duit pokok beliau (caruman sendiri + majikan) ialah:

= 65% x RM500,000

= RM325,000

Bermakna jumlah pokok yang halal ialah RM325,000.  Jumlah ini boleh dimanfaatkan.

Manakala baki 35% pula:

= 35% x RM500,000

= RM175,000

Jumlah RM175,000 ini perlu disaring terlebih dahulu kerana jumlah tersebut bercampur-campur antara yang halal dan haram.

Terpulang kepada peserta A samada mahu memilih kaedah pertama atau kedua.

Jika beliau pilih kaedah pertama, maka 70% dari baki iaitu berjumlah RM175,000 perlu dilupuskan kerana ia bersumberkan dana tidak patuh syariah.  Bermakna beliau hanya berhak terhadap 30% dari jumlah RM175,000 tersebut.  Jadi, pengiraannya seperti berikut:

= 30% x RM175,000

= RM52,500.

Maka apabila dijumlahkan semuanya, jumlah yang boleh beliau ambil untuk diri sendiri ialah:

= RM325,000 + RM52,500

= RM377,500

Itulah contoh pengiraannya.  Tuan/puan boleh cuba untuk kaedah kedua pula.

Sebagai kesimpulan, kita mempunyai 3 pilihan sebenarnya:

1)  Ambil 65% untuk diri kita dan lupuskan 35%.

2)  Ambil 65% untuk diri kita dan lupuskan 70% dari baki 35%.  (kaedah pertama)

3)  Ambil 65% untuk diri kita dan lupuskan 52% dari baki 35%.  (kaedah kedua)

Tuan/puan boleh baca tulisan ini untuk memahami bagaimana duit yang syubhah dan haram boleh dilupuskan:

Allahu A`lam.

Semoga perkongsian ini ada manfaatnya.  Jika terdapat kesilapan, mohon diberikan teguran.  Semoga ALLAH mengampunkan dosa-dosa kita dan menyelamatkan kita dari api neraka, amin…

muzir.wordpress.com


One response to “Kaedah Untuk Menyaring Dana Dari KWSP

  • Ely Raziah Abdul Rashid

    Salam, saya rasa atas jumlah bersih dalam contoh pengiraan diatas, sebanyak 377,500 hendaklah pula dikenakan zakat sebanyak 2.5%. Jadi nilai bersih yang anda boleh guna ialah 368,062.50.

    Ini bermakna, sepanjang mencarum berpuluh tahun dari duit gaji yang halal, jumlah keuntungan bersih didunia hanya RM43,062.5 atau lebih kurang 9% untuk puluhan tahun mencarum, Dan ini adalah satu pilihan yang tidak dibuat sendiri oleh pencarum. Jumlah yang agak banyak ini memerlukan taqwa yang tinggi untuk melakukan pembersihan itu. Sedangkan ramai pekerja middle class menunggu duit EPF pada waktu pencen untuk menyelesaikan segala hutang rumah, kereta dsbnya.

    Yang menjadi persoalan kepada pekerja kerajaan yang masih punya peluang ialah,kalau begini caranya pembersihan EPF, maka memang sentiasa lebih baik (dari sudut pandangan dunia) untuk mereka memilih sistem berpencen kerana tiada pembersihan. Sedangkan dana pencen juga adalah dana riba. Bagaimana pula dengan gaji yang diterima dari kerajaan ? Sudah pasti gaji ini datangnya dari sumber yang bercampur campur antara syubhah, halal dan haram sebab kerajaan kita menerima cukai dari segala jenis perniagaan tak kira halal atau haram. Perlukah di bersihkan dulu ?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: