Tag Archives: shah alam

Bacaan Hadith-hadith Puasa Kitab `Umdatul Ahkam & Ijazah Sanad Oleh Ust Adlan (21/7/2012)

InsyaALLAH, sempena Ramadhan, satu program bacaan hadith-hadith puasa dari kitab `Umdatul Ahkam (`Umdatul Ahkam dalam PDF) akan disampaikan oleh Ust Adlan Abdul Aziz.  Butiran adalah seperti berikut: Continue reading

Advertisements

Catitan & Gambar Kunjungan ke Perpustakaan Baru Shah Alam (PPAS)

IMG_4467Beberapa bulan yang lalu, saya dan anak-anak berasa kecewa kerana apabila sampai di Perpustakaan Shah Alam, rupa-rupanya tutup.  Memang sudah menjadi kebiasaan kami pergi ke perpustakaan ini, terutama pada hujung minggu jika tiada aktiviti lain.  Tertera di pintu perpustakaan tersebut ‘sedang dalam proses perpindahan ke lokasi yang baru.’  Menurut kakitangan yang saya tanya, bulan Jun 2011 dijangka boleh dilawati di lokasi baru yang terletak di seksyen 13, Shah Alam.

Sejak itu saya selalu ditanya oleh anak-anak bila perpustakaan baru boleh dilawati?  Saya juga ada survey di manakah kawasan terletaknya perpustakaan baru tersebut.  Namun, tak terjumpa pulak.  Itu cerita 2 atau 3 bulan yang lalu.

Perpustakaan Yang Baru

Alhamdulillah, baru-baru ini saya dan ahli keluarga berpeluang untuk menjejakkan kaki ke perpustakaan baru tersebut.  Untuk memudahkan kalian mencari di manakah lokasi terletaknya perpustakaan baru itu, sila rujuk peta di bahagian galeri di bawah.  Apabila sampai di kawasan sana, arah tunjuk juga disediakan di kawasan berdekatan perpustakaan tersebut bagi memudahkan pengunjung mencarinya. Continue reading


Kedai-kedai Buku Di Kompleks PKNS Shah Alam

Sejak kebelakangan ini, Kompleks PKNS Shah Alam begitu menyejukkan mata dan hati saya.  Bukan kerana kemudahannya dan bukan juga interior designnya.  Tetapi kerana Kompleks PKNS Shah Alam kini ditumbuhi dengan kedai-kedai buku yang menyediakan banyak pilihan buku Islami.

Ia merupakan nikmat buat peminat buku-buku agama dan penuntut ilmu.  Apa tidaknya, kalau dulu tidak banyak buku-buku Islami dijual oleh kedai-kedai buku di kompleks ini.  Buku-buku agama hanya dijual di beberapa kedai, atau hanya di beberapa sudut kecil kedai buku.  Tidak banyak pilihan.  Dan kadang-kala apabila ada ekspo jualan, ketika itulah kelihatan banyak buku-buku agama dijual.

Kini, peminat buku-buku agama mempunyai banyak pilihan.  Bukan sahaja bilangan kedai buku agama semakin bertambah, malah kualiti buku-buku juga semakin meningkat dengan adanya kitab-kitab besar tulisan ulama tersohor samada di dalam bahasa Arab ataupun yang diterjemahkan.  Jika dulu buku-buku yang dibawa dari Indonesia dari syarikat-syarikat terbitan yang berwibawa jarang dapat ditemui, tetapi kini ia mudah dicari, alhamdulillah.

1.  Contohnya kedai ini, Continue reading


Siaran Langsung Muktamar PAS ke-55

Pada masa ini, Muktamar ke 55 PAS sedang berlangsung di Stadium Melawati Shah Alam, Selangor.  Buat sesiapa yang tidak berkesempatan ke sana, insyaALLAH dapat ikutinya di laman web berikut secara langsung, LIVE!:

Al-Ahkam.net atau Rekarekatemplate


Sheikh Yusuf Estes di Shah Alam

yusufpromo

Siapa Sheikh Yusuf Estes?  Sila lawati laman berikut untuk mengenali beliau:


TTDI Jaya, Shah Alam

Seorang sahabat dan pelanggan saya sedang mencari rumah untuk dibeli.  Antara tempat yang beliau survey adalah TTDI Jaya yang dilihat dekat dengan tempat kerja beliau dan isteri.  Disebabkan saya tinggal di TTDI Jaya, maka mungkin saya dapat memberi sedikit gambaran kepada beliau dan sahabat2 lain tentang pros dan kons TDI Jaya sebagai kawasan perumahan untuk dijadikan tempat tinggal.  Untuk berinteraktif dengan peta TTDI Jaya, sila pergi ke wikimapia.

Berikut adalah email balas saya kepada beliau dan lain2 sahabat di Suara-SMAKL yahoogroups:

wa’alaikumus salam…

  • Kalau bajet RM250K ada sekitar TTDI Jaya. Kena survey.
  • DRB-Hicom ada launched new 2nd phase Glenpark depan TTDI Jaya, kawasan tinggi tak kena banjir. Harga mahal sikit, mungkin >RM270,000.
  • Lain2 new properties berdekatan yang hot sekitar TTDI Jaya eg Nusa Rhu, Alam Budiman dan Sunway Alam Suria. Harga <RM280,000. Lokasi on the way ke Puncak Alam…built-up besar.

Kalau berminat nak beli property di TTDI Jaya, berikut saya senaraikan pros dan cons, setakat yang saya tahu, insyaALLAH:

Pros:

  • Kawasan Melayu
  • Penduduk kebanyakannya golongan elit
  • Masjid dalam kawasan perumahan
  • Kawasan perumahan yang sudah matang, maknanya kemudahan mantap eg hypermarket dekat (Giant & Tesco), 3 service station, sekolah menengah & rendah dalam kawasan perumahan, restoran Melayu & mamak melambak, stesen komuter dekat dll.
  • Dekat dengan highway eg Federal, NKVE, PLUS, Guthrie.
  • Mudah dapat tenant kalau nak disewakan.
  • Sekarang ni tengah dibuat pembesaran jalan dari simpang 4 Giant kelapangan terbang TUDM (dah siap). So, insyaAllah area appreciate.
  • Lebih 3 Nurseri & tadika Islami.
  • Setiap hari ada mini pasar-malam dekat area masjid jual kuih muih dan lain2 makanan.
  • Dekat dengan stadium dan pasar tani mega. Pasar Tani Mega setiap Ahad, Pasar Tani Mini setiap Rabu.

Cons:

  • DULU, kawasan ni biasa kena banjir.
  • Apartment & rumah teres banyak disewa dek student politeknik & ptpl. So, the environment tu tak best sikitlah…
  • Ada bbrp kes denggi berlaku. Bukan sahaja TTDI Jaya, malah kes denggi ni biasa kena Shah Alam.
  • Resale value (ketika ni) rendah sebab pembeli risau nak invest/tinggal di TTDI Jaya sebab banjir.
  • Takde rangkaian bas yang masuk.

Sudahkah TTDI Jaya pulih dari ancaman banjir?

Sejak banjir besar Februari 2006 di Shah Alam yang mana TTDI Jaya antara kawasan yang kena teruk, tiada lagi banjir berlaku sehingga hari ini (setahu saya). Disebabkan TTDI Jaya diduduki oleh golongan elit, maka kerajaan negeri telah memberi perhatian yang serius sejak banjir 2 tahun lepas. Kena pressurelah tu. Antara yang telah dilakukan bagi mencegah banjir:

  • sungai didalamkan.
  • Monsun drain ditukar baru yg lebih besar.
  • tembok sungai sepanjang TTDI Jaya ditinggikan.
  • 2 kolam takungan dibina.
  • Beberapa pam telah dipasang bagi menyedut keluar air berlebihan dari sistem perparitan setempat. (7-8 pam semuanya tak salah saya)
  • sistem siren telah diperkenalkan bagi memberi amaran sekiranya air banjir mula melimpah. So, penduduk boleh melarikan kenderaan dan menyelamatkan barang2 yang berharga.
  • Sekarang ni tengah dipasang parit besar di bawah jalanraya sekitar kawasan perumahan utk laluan air.

Sekian dari saya melaporkan dari TTDI Jaya, hehe.. 😉
wAllahu ta’ala a’lam.


%d bloggers like this: