Kompleks Al-Sa`adah Di Tengah Masyarakat Cina

Sedang memandu menyusur jalan-jalan perumahan mengikut petunjuk GPS, tiba-tiba kami sekeluarga ternampak sebuah premis yang bangunannya berekabentukkan unsur budaya cina.

Saya mengajak anak-anak supaya meneka bangunan apakah itu?  Mereka sangka itu tokong cina.  Dalam hati, saya sudah boleh mengagak apakah ia, namun saya diamkan sahaja kerana saya sendiri kurang pasti akan jawapan saya itu.  Apabila kami lalu di hadapannya, ternyata sangkaan saya tepat.

Tertera di gerbang masuk premis tersebut suatu nama keIslaman yang menandakan ia sebuah premis Muslim.  Ma shaa’ ALLAH, tertera di situ:  Kompleks Al-Sa`adah.

DSC_0183

Kami sempat masuk ke dalamnya dan alhamdulillah, persekitarannya baik sekali.  Bukan sahaja rekabentuknya yang unik berunsurkan kecinaan itu menarik perhatian kami sekeluarga, malah yang lebih mengujakan ialah tempat tersebut dihidupkan juga oleh lebih kurang 30 orang remaja hafiz al-Quran.  Ketika kami singgah itu, mereka sedang mengulangkaji hafalan mereka dengan disemak oleh 2 orang guru.

DSC_0176

Suasana di dalam masjid di Kompleks Al-Sa`adah

DSC_0182

Rekabentuk bangunan Kompleks Al-Sa`adah

DSC_0179

Halaman tengah kompleks dengan tangga utama menuju ke masjid.

Saya tidak sempat hendak bertegur sapa dengan kakitangan kompleks tersebut kerana masing-masing kelihatan sibuk dengan tugas masing-masing.  Jadi, saya hanya berbual dengan seorang pakcik pengawal keselamatan yang bertugas di situ.  Menurutnya, kompleks yang dikelilingi oleh penduduk masyarakat cina itu aktif menjalankan pelbagai aktiviti keagamaan khususnya program-program ilmu.  Walaupun masjid di kompleks tersebut tidak mengadakan solat Juma`at, namun solat `eid pernah diadakan di situ dan ia terbuka untuk masyarakat singgah bersolat fardhu.  Alhamdulillah, kami sekeluarga sempat bersolat Zuhur secara berjema`ah di kompleks ini dengan diimamkan oleh seorang ustadz berbangsa cina.

Ketika singgahan kami yang singkat itu, kami juga sempat bertembung dengan remaja-remaja tempatan yang baru sahaja habis kelas menghafal al-Quran sempena cuti sekolah.  Juga kelihatan individu mu`allaf sedang mengaji al-Quran di dalam pejabat kompleks itu.

Antara makluman program yang ditawarkan di Kompleks As-Sa`adah.

Antara makluman program yang ditawarkan di Kompleks As-Sa`adah.

Kompleks Al-Sa`adah juga menempatkan pejabat Muslim Reverts’ Association (MRA) dan Malaysia Chinese Muslim Association (MACMA) untuk dimanfaatkan oleh sesiapa yang berminat untuk mendekati atau mendalami agama Islam samada dari kalangan belum-Muslim (khususnya) atau yang sudah Muslim (amnya).

DSC_0180

DSC_0181

Sungguh, pemandangan seperti ini bisa menyegarkan iman sesiapa sahaja yang melihatnya.  Semoga ALLAH Ta`ala memelihara semua pihak yang ikhlas menjayakan pusat ini dengan hidayah dan taufiqNYA, amin.  Kompleks Al-Sa`adah boleh dihubungi di:

Kompleks Al-Sa`adah,
Jalan Mufti Ahmad,
Lot 5417, Rahang Square,
70100 Seremban,
Negeri Sembilan Darul Khusus.

No. telefon: 06-7628835/ 012-3553047

Sekadar memaklumkan.

Allahu A`lam.

muzir.wordpress.com

One response to “Kompleks Al-Sa`adah Di Tengah Masyarakat Cina

 • Does Islam tolerate other Beliefs?

  As Salam saudara semuslim,

  Persoalan cepu emas ialah sudahkah masyarakat di sekeliling ‘masjid’ (surau) yang terdiri dari kebanyakannya penghuni berbangsa Cina lebih mengenali Islam?

  Adakah dengan ‘kompleks’ seindahnya begitu dapat “menarik” masyarakat Cina di situ? Apakah ‘bangunan’ hanya menjadi kemegahan umat Islam untuk ‘ditonjol’ kepada bukan Islam terutama di kawasan Taman kediaman mereka yang bukan Islam?

  Apakah kunjungan umat Islam berduyun-duyun ke taman kediaman masyarakat bukan Islam akan hanya menerima toleransi pihak mereka?

  Sekiranya sebuah tokong dibina dalam perkampungan umat Islam, apakah reaksi masyarakat orang kampung dengan kunjungan masyarakat bukan Islam?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: