Jom TT! :D

Jom TT!  Itulah antara seruan yang selalu terpapar di media sosial seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram.  Perbualan lebih meriah dan bermakna apabila dapat bersua muka.  Bermacam-macam cerita keluar dari mulut masing-masing.  Disahut dengan gelak ketawa dan gurauan.  Memang seronok!

Berbual sambil minum Teh Tarik (TT) memang mengasyikkan.  Masa yang berlalu tidak terasa lama kerana berjumpa dengan kawan-kawan yang ‘sama kepala’.  Berkepul-kepul asap di premis perjumpaan kerana ramai juga yang Tarik Tembakau (TT) dan menghembuskannya sesuka hati.  Sambil bercakap, sambil keluar asap.  Memang Tambah Thrill (TT)!  1 2 3 4 5

Saya tidak berhasrat untuk menyentuh kebaikan atau keburukan sesi TT.  Memang ada kebaikan jika sekali sekala berjumpa untuk merapatkan persahabatan dan meluaskan rangkaian (networking).  Tapi jika selalu sangat, memang tidak bagus.  Apa yang tidak bagus?  Itu tuan/puan sendiri boleh senaraikan.  Yang merisaukan ialah apabila sesi TT itu dapat menjebakkan kita ke dalam perkara yang sia-sia dan dosa.

Di kesempatan ini, saya sekadar mahu mengajak kita semua agar ber-TT juga.  Tapi yang ini TT yang lain.

TT yang mana?

TT dengan maksud Tambah Taqwa.

Ya, itulah dia.

TT yang ini lebih bermanfaat untuk diri sendiri.  Yang mana manfaatnya itu boleh membawa kita menjadi orang yang sangat beruntung di dunia dan di Akhirat.

Banyak cara untuk kita tambah taqwa dalam diri kita.  Antaranya ialah dengan mentadabbur ayat-ayat al-Quran, menghayati hadith-hadith Nabi, mendengar nasihat-nasihat agama, duduk di dalam majlis ilmu, menziarahi kubur, menjenguk orang sakit, mendampingi orang-orang susah, iktikaf di masjid, merenung kejadian alam sekeliling dan lain-lain lagi.

Bahkan jika sambil minum teh tarik dengan rakan-rakan membincangkan soal yang dapat menambahkan iman dan taqwa, itu juga sesi TT yang bermanfaat juga.  Dua dalam satu.

Mungkin inilah masanya untuk kita sama-sama muhasabah di manakah kita gunakan masa dan umur kita?  Muhasabah balik apa tujuan kita di dunia ini?

Jika mahu berjumpa ke sesi TT, jadikanlah ia sesi TT yang lebih bermakna dan menguntungkan.  Mungkin kita boleh melihat bagaimana sayyidina `Umar bin al-Khattab dan Ubai bin Ka`ab (radhiAllahu `anhuma) berinteraksi saat mereka berdua berjumpa (baca di sini).  Atau mungkin kita boleh mengambil pengajaran dari satu ungkapan yang cukup popular keluar dari mulut sayyidina Mu`adz bin Jabal radhiAllahu `anhu tatkala berjumpa dengan rakan-rakannya, iaitu:

إجلس بنا نؤمن ساعة

“Duduklah bersama kami.  Kita beriman sebentar”

Betapa mereka para salafussoleh sangat mengambil berat akan masa mereka supaya diisi dengan sesuatu yang menambah iman dan menyebabkan mereka bertaqwa.  Allahu Akbar!

Jom TT!  😀

Jom Tambah Taqwa!

Jangan Tambah Teruk!

muzir.wordpress.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: